Za pomoč pokličite 03/56 57 150 ali pišite na e-mail spletna-trgovina@elektroprom.si 

Back to Top

Kurjava na pelete vse bolj priljubljena

peletiOgrevanje s peleti v zadnjem času predstavlja eno izmed cenejših opcij ogrevanja, saj se fosilna goriva nenehno dražijo. Kurjava na pelete se uporablja kot nadomestek kurilnega olja, saj sta oba energenta primerna za visoko temperaturne ogrevalne sisteme. Obstaja tudi možnost, da na peči na kurilno olje zamenjate samo kurilnik in peč na olje pretvorite v peč s kurjavo na pelete.


Kakšno kurilno vrednost ima kurjava na pelete?


Mnogo ljudi se sprašuje kakšno kurilno vrednost peleti sploh imajo. Najvišjo kurilno vrednost imajo peleti iz lesa iglavcev. Pri tem je zmotno mišljenje, da so najboljši za uporabo peleti, narejeni iz bukovega lesa. Razlaga je precej logična. Iglavci vsebujejo veliko več lignina, ki ima tudi višjo kurilno vrednost kot celuloza. Tako ima tudi les iglavcev višjo kurilno vrednost. Kljub vsemu pa lahko povemo, da se energijska vrednost peletov, narejenih iz lesa, giblje med 4,7 in 5,5 MWh/tono.


Ogrevanje na pelete je vsestransko uporabno

peleti smrekaOgrevanje na pelete je vsestransko uporabno. Kot pri vsakem centralnem ogrevanju, se tudi pri ogrevanju na pelete, topla voda pretaka od peči v radiatorje, talno ali stensko ogrevanje in s tem segreva prostor. S kurjavo na pelete lahko segrevamo tudi sanitarno vodo.


Poraba peletov na dan, pa tudi poraba peletov na sezono je odvisna od dveh dejavnikov:
1. koliko segrevamo prostor,
2. kakovosti peletov.


Ko se odločimo za kurjavo na pelete se moramo zavedati da se bo poraba peletov višala z višanjem temperature v prostoru. Enako se dogaja, če so peleti nekakovostni, saj hitreje zgorijo. Pri nakupu je torej pomembno, da se odločimo za kakovostne pelete, za topel dom.


Ogrevanje s peleti se izplača, saj po nekateri izračunih kurjava na pelete zmanjša stroške kurjave za več kot polovico.
Obiščite našo spletno trgovino in se prepričajte o ponudbi peletov, ki vam jo ponujamo. Ogrejte se s peleti in naredite vaš dom topel in privlačen.

V naši ponudbi najdete tudi peči za pelete.